1. Ana Makine ve Sistemleri

Araş.Gör.Burak ZİNCİR

Araş.Gör.Çağlar DERE

Mecvut Laboratuvar İmkanları
Başlıca Çalışmalar ve Projeler:
A- Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Destekleme Programı Projeleri:

1) Gemi Dizel Motoru Verim Ölçme Sistemi Geliştirilmesi.
    Yürütücü       : Yrd.Doç.Dr. İsmail ÇİÇEK
    Araştırmacılar: Doç.Dr.Cengiz DENİZ, Yrd.Doç.Dr. Yalçın DURMUŞOĞLU,
                           Gemi Mak.İşl.Müh. Niyazi Menderes İNALMAN.
2) Gemi Dizel Motoru Parametrik Erken Tespit Sistemi Geliştirilmesi.
    Yürütücü         : Doç.Dr.Cengiz DENİZ
    Araştırmacılar : Yrd.Doç.Dr.İsmail ÇİÇEK, Yrd.Doç.Dr.Yalçın DURMUŞOĞLU,
                            Gemi Mak.İşl.Müh. Niyazi Menderes İNALMAN
Ticarileşen, Ticarileşme Aşamasında olan veya Ticarileşme Potansiyeli olan Ürünler
Makaleler:
1) Cengiz DENİZ, (2015). Thermodynamic and Environmental Analysis of Low‐Grade Waste Heat Recovery System for a Ship Power Plant, International Journal of Energy Science, Vol. 5 No. 1‐September 2015.

2) Cengiz DENİZ, Burak ZİNCİR (2015). Environmental and Economical Assessment of Alternative Marine Fuels, Jopurnal of Cleaner Production. DOİ: 10.1016/J.JCLEPRO.2015.11.089

Bildiriler:
1) A Novel Energy Saving and Power Production System Performance Analysis in Marine Power Plant Using Waste Heat, Yalçın DURMUŞOĞLU, Tanzer SATİR, Cengiz DENİZ, Alper KILIÇ,International Conference of Machine Learning and Application (ICMLA) 2009, 13-15 Dec, USA.

2) Analyzing Ship Energy Efficiency Improvements for Reducing CO2 Emissions on a Container Ship; A.Atıl TALAY, Cengiz DENİZ, 2nd International Symposium on Naval Architecture and Maritime 2014 (INT-NAM 2014), 23-24 October, Istanbul,Turkey.

3) An Investigation of Hydrogen Blend Fuels Applicability on Ships, Burak ZİNCİR, Cengiz DENİZ, 2nd International Symposium on Naval Architecture and Maritime 2014 (INT-NAM 2014), 23-24 October, Istanbul,Turkey.

4) Exergetic Performance ANalysis of A Marine Diesel Engine, Cengiz DENIZ, Yalçın DURMUŞOĞLU,, Gazi KOÇAK, 2nd International Symposium on Naval Architecture and Maritime 2014 (INT-NAM 2014), 23-24 October, Istanbul,Turkey.

5) Energy Efficiency Analysis of Pump Systems In A Ship Power Plant And A Case Study of A Container Ship, Yalçın DURMUŞOĞLU, Gazi KOÇAK, Cengiz DENİZ, International Association of Maritime Universities (IAMU) 16thAnnual General Assembly (AGA) 2015, 7th - 10th October, Opatija, Croatia.

6) Necessity of Mechatronics Knowledge in Marine Engineering Education, Gazi KOÇAk, Yalçın DURMUŞOĞLU, Cengiz DENİZ, International Association of Maritime Universities (IAMU) 16thAnnual General Assembly (AGA) 2015, 7th - 10th October, Opatija, Croatia.

7) Adaptation of LNG Fuel System Workout to a Simulator for Training Purpose of Engine Officiers, Burak ZİNCİR, Çağlar DERE, The 12th International Conference of Engine Room Simulator (ICERS 2015), Istanbul, TURKEY.